Marijuana

D'ArdKorPedia
Aller à la navigation Aller à la recherche
Afbeelding:hennepplanten.jpg
Hennepplanten

Afbeelding:marihuanaproducten.jpg
Marihuanaproducten

Marihuana en hasjiesj zijn verdovende middelen die tot de softdrugs gerekend worden. Hasjiesj of hasj is de hars van de Cannabis sativa var. indica, die kan variëren van bijna vloeibaar en olieachtig tot zeer hard. Marihuana zijn de bladeren en bloemen van deze plant, althans van de vrouwelijke, onbevruchte plant.

Werking

left|250px|thumb|Tetrahydrocannabinol THC, oftewel tetrahydrocannabinol is het belangrijkste werkzame bestanddeel van cannabis. Dit werkt in op de cannabinoid receptoren (pas in 1990 ontdekt) in de hersenen (die van nature gevoelig zijn voor een lichaamseigen stof, anandamide, die in veel lagere concentraties vrijkomt). Hierdoor gaat het lichaam ontspannen en treedt een roes op.

Er kunnen acute neveneffecten optreden zoals paranoia en paniekaanvallen bij beginnende gebruikers, verstoring van de cognitieve functies, psychomotorische storingen, toch lijkt het vrij makkelijk voor een volwassen, ervaren gebruiker om dagelijks cannabis te roken en volledig normaal te blijven functioneren. Cannabis kan psychose en schizofrenie triggeren.

Mogelijke chronische neveneffecten zijn kanker, ademhalingsproblemen (specifiek voor het roken van Cannabis, afwezig bij orale toediening), verslaving, mogelijk (subtiel) chronisch geheugenverlies en mogelijk een verhoogde kans voor het nageslacht op leukemie bij gebruik door de moeder tijdens zwangerschap (één onderzoek, controlegroep geïnterviewed over de telefoon).

Cannabis heeft ook vele medicinale toepassingen. Het vermindert bv. de oogdruk bij glaucoom (zie onder).

Cannabis kan ook een heilzame werking hebben voor 'gezonde mensen', zo werkt het stressverminderend. (in tegenstelling tot tabak dat andersom werkt). BobArdkor ta mère c'est Corbier.

Cannabis wordt sinds eeuwen door de mens gebruikt voor spirituele en recreatieve doeleinden.

Productie

Marihuana wordt gewonnen uit de bloemtoppen van hennep. Door strenge selectie zijn variëteiten hennepplanten gekweekt die een hoge opbrengst van marihuana hebben. Hasj wordt gemaakt door de THC-kristallen van de bladeren te scheiden en deze onder druk en milde verwarming samen te persen.

Naast de productie van marihuana is hennep ook zeer geschikt voor de productie van natuurlijke vezels om touw te maken. Voor de vezelproductie worden hennepvariëteiten gebruikt die nauwelijks THC aanmaken.

De hennepplant heeft veel licht nodig. Daarom komt het vaak voor dat bij illegale plantages van hennep ook een illegaal gebruik van elektriciteit wordt gevonden.

Planten

Cannabis is de Latijnse benaming voor hennep (in de volkmond vaak gebruikt als synoniem voor marihuana). De volgende plantensoorten zijn te onderscheiden:

 • Cannabis sativa komt oorspronkelijk uit warme streken en kan onder ideale omstandigheden wel 6 meter lang worden, heeft lange dunne bladeren en bevat vooral THC, dit zorgt voor een "high" gevoel bij gebruik. Heeft veel licht nodig en een lange bloeiperiode. Deze soort wordt ook gebruikt voor vezelproductie.
 • Cannabis indica komt van oorsprong uit het Hindu Kush-gebergte in Afghanistan en is een stevige plant die goed tegen ziektes en schimmels kan. De plant kan gemakkelijk groeien in onze streken. Hij bevat naast THC meer CBD, wat zorgt voor een vermoeiender gevoel na gebruik.
 • Cannabis ruderalis groeit in het wild in delen van Oost-Europa en Rusland en wordt gekenmerkt door een vroege bloeiperiode, die bij sommige planten onafhankelijk is van de fotoperiode. De plant wordt niet zo groot, tot 1,5 meter, en groeit meer struikachtig.

Soorten

 • Afghaan: een zuiver soort hasj dat in de jaren '80 van de 20e eeuw populair was en waarschijnlijk vooral in de Benelux geproduceerd werd.
 • Nederwiet: benaming voor in Nederland gekweekte Marihuana. Afgeleid van Northern Light, een in Californië ontwikkelde marihuanaplant met een zeer hoog THC-gehalte. Ingevoerd naar Nederland in de jaren '60.

Gebruik

Gebruik van cannabis als verdovend middel kan door:

 • Puur roken van hasj met een speciaal daarvoor vervaardigd houten of metalen pijpje;
 • Het vermengen van de hennepbloesem met tabak in een sigaret, genaamd een joint;
 • Het meebakken van bloesem of hars (hasj) in een cake: spacecake;
 • Het verdampen van de THC d.m.v. een vaporizer;
 • Het roken van de hennepbloesem m.b.v. een waterpijp.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden denkbaar, bijvoorbeeld door verwerking ervan in koekjes of pepernoten (spacepernoten). Een andere inventieve manier is de hennepbloesem toevoegen aan condens-melk of een mengsel van water en melk, waarna het wordt ingedampt tot een slijmachtig, wit en honingzoet vocht. Vooral met de verwerking van cannabis in eetbare producten dient men voorzichtig te zijn, daar het via het spijsverteringskanaal een stuk langer duurt alvorens men iets 'merkt' van de werking. Men eet al snel te veel, met alle gevolgen van dien (misselijkheid, braken, sufheid).

Medicinaal gebruik

Vanaf 1 september 2003 is in Nederland medicinaal gebruik toegestaan en is marihuana verkrijgbaar op doktersrecept bij een apotheek. De aandoeningen waarvoor cannabis als geneesmiddel kan worden gebruikt zijn:

ATTENTION - Vous êtes encore en train de lire ce truc.

Wettelijke situatie van marihuana (2003)

 • Nederland: In Nederland wordt het gebruik van en de handel in marihuana gedoogd in zogenaamde coffeeshops. Ook in de open lucht wordt gebruik van marihuana over het algemeen gedoogd. Bezit van meer dan vijf gram cannabis wordt als een strafbaar feit gezien; bezit van een kleinere hoeveelheid wordt niet met voorrang vervolgd (lees: gedoogd). Medicinaal gebruik is op doktersvoorschrift toegestaan.
 • België: Het gebruik is toegestaan, maar gebruik op openbare plaatsen, bezit van meer dan 3 gram of verkoop wordt juridisch vervolgd (heraanpassing wet begin 2005).
 • Verenigde Staten: In Californië wordt het op doktersvoorschrift gebruikt als pijnstiller voor chronische pijn.
 • Zwitserland: Het gebruik wordt gedoogd.
 • Canada: Ook in Canada is het mogelijk dat een arts marihuana voorschrijft als pijnstiller. De rechter heeft daar bepaald dat met een wet die zegt dat de arts het mag voorschrijven, de staat ook de verplichting heeft om voor een legale manier te zorgen om aan het materiaal te komen. Sinds juli 2003 is het mogelijk om tegen inlevering van een recept marihuana legaal te kopen. De prijs is ongeveer de helft van de straatwaarde; dit wordt door de voorstanders van het medicinaal gebruik van marihuana nog als veel te hoog gezien.
 • Andere landen: In de meeste andere landen is elk gebruik en bezit van marihuana verboden. In veel landen rusten er zware straffen op zelfs het bezit van heel weinig marihuana.